FB_IMG_1536769003739V úterý 11.9.2018 v 15h byl sraz na vlakovém nádraží v ČB, odkud jsme vyjížděli směr Praha na náš vůbec první etapový závod dvojic MASIV MTB STAGE RACE , v kterém nás čekalo celkem 221km v těžkém technickém terénu s celkovým převýšením 7728m.

V celoroční přípravě, která je v našem týmu zaměřena především na střední a dlouhé triatlony,  je jízda na biku pouze doplňkovou aktivitou. Ale chuť vyzkoušet si zase něco nového než „naše“ klasické triatlony, strávit s kámošema z týmu 4 dny ve vlaku, absolvovat čtyři náročné etapy s těžkým převýšením v nádherné přírodě bylo pro nás natolik atraktivní :-) a dostatečná motivace pro to, abychom složili z našich řad nakonec tři dvoučlenné týmy:

20180912_073917 Petr Chochole + Jiří Karvánek

20180912_073830 Ladislav Beňo + Jan Steinbauer

20180912_073746já (Jan Bílek) + Petr Houska

1.etapa – Krušnohorská bouře
59km,  1608 převýšení 

Začali jsme snídaní v jídelním voze a vlak nás zatím převážel na start první etapy. Slunce svítilo do oken vagónu, my popíjeli kávu, kochali se výhledy a nálada byla euforická..
S Petrem máme, za ty roky, hodně odtrénováno společně, známe jezdecké slabiny i silné stránky toho druhého a výkonnostně jsme na tom hodně podobně,  takže jsme šli do závodu víceméně bez nervozity, ale dobře jsme věděli, že to, právě díky naší vzájemné vyváženosti a snaze nezkazit výsledek jeden druhému, bude bolet :-). A taky,  že jo.. :-)).

20180914_173344Po startu se začalo v hodně vysokém tempu a jelikož jsme startovali až téměř úplně ze zadních pozic, museli jsme za to pořádně vzít, abychom se probojovali dopředu. Na konci prvního dlouhého stoupání,  zakončeného výjezdem sjezdovky,  jsme tušili, že se pohybujeme průběžně někde okolo 10.místa.
Petr měl tenhle den tvrdou krizi, takže si závod doslova protrpěl. Ale srdce bojovníka mu nedovolilo závod vypustit a dokládá to i skutečnost,  že v průběhu 1. tříhodinové etapy mu bušilo na průměrných 174 tepů/min! :-)
Do cíle jsme dojeli na 13.pozici. Stein s Láďou přijeli o něco za námi a ne za dlouho se objevili i Chochy s Jiříkem.

Umyli jsme kola,  osprchovali se (vše na jedničku zařízeno od organizátorů) a následoval přejezd vlakem, večeře, masáž a spánek.

2.etapa – Kadaňská královská jízda
65km,  převýšení 2400m 

211A3159Nejdelší a pravděpodobně i nejnáročnější etapa. Nádherná trasa s technickými výjezdy i sjezdy. Pořádně jsme zmokli, takže kořeny a kameny klouzaly jako mýdlo. Nevyhnuli se nám ani defekty a další technické problémy.  Jiřík například strhl ořech a byl nucen tuto etapu vzdát. Chochy dokončil sám a Jirka mezitím, spolu s pořadateli, zajišťoval opravu jeho stroje na další den. Stein s Láďou za námi dorazili s výrazně menší ztrátou než první den a bylo jasné,  že celkové pořadí se může měnit každým dnem.

3.etapa – Karlovarská výzva
42km,   převýšení 1400m 

211A4330Tato etapa se jela ve dvou okruzích,  které byly  pořadateli umístěny v těsné blízkosti  Karlových Varů. Rychlé sjezdy,  technické traily, brody,  těžké výjezdy, kameny,  kořeny..prostě pořádná bajkeřina :-).

Sušení mokrých a propocených hadrů a bot probíhalo ve vlaku všude tam,  kde se jen dalo a na kolejích jsme trávili již 3.den, tak se z našeho původně útulného kupé i chodbičky stávalo prostředí životu téměř nebezpečné – a záchod ve vlaku, to byl už pořádnej hardcore i pro ty největší tvrďáky. Naše kupé sousedilo přímo se záchodem a dělila nás jen tenká překližka ~ byl to koncert :-)!

Nicméně únava byla již taková,  že jsme se tam, i přes to všechno,  cítili náramně pohodlně :-).

4.etapa – Šumavské zúčtování
55km,   převýšení 2320m 

FB_IMG_1537075308291I přesto,  že jsme měli už po třech dnech prázdný nohy a utažený kolena :-), věděli jsme, že od startu musíme jet totální hranu, abychom se probojovali,  co nejvíc dopředu,  protože cca po 300 metrech se trasa stáčí strmě nahoru do úzkého singlu, kde nebude možnost předjetí. Petr za to vzal a já ho následoval..prodírali jsme se balíkem závodníků kupředu a na záda nám dýchal Láďa se Steinem. Chochy s Jiříkem tlačili všechny před sebou :-).

Po pár kilometrech se opět závodní pozice ustálily a jeli jsme víceméně se stále stejnými týmy na dohled.

Nebylo už na co šetřit síly,  tak jsme všichni dělali maximum,  co bylo v našich silách.

Do cíle se dojíždělo částečně po trase pro downhill a zakončené to bylo skokem z 80cm můstku dolů do neznáma. Stein tam předvedl divákům parádičku,  kterou doma radši nezkoušejte :-).

Celkové pořadí v cíli po 4 etapách:

  • 16.pozice ~ Bílek + Houska
  • 24.pozice ~ Steinbauer + Beňo
  • 62.pozice ~ Chochole + Karvánek211A3669-copy

Kompletní video a fotogalerie najdete zde.

Výborný a krásný závod! Jednoznačně jeden z nejlepších sportovních akcí,  které jsem absolvoval. Není to jen čistě o výkonnosti..ale také o spolupráci,  týmovém chování, připravenosti na technické komplikace, které vás v průběhu 4 dnů pravděpodobně neminou, a schopnosti je co možná nejrychleji řešit.

Děkuji všem pořadatelům za naprosto skvěle odvedenou práci a taky mýmu parťákovi Petrovi, se kterým jsme poprvý životě nejeli proti sobě,  ale byla to pěkná týmová práce :)!

Celkové výsledky zde.